Portal Rasmi
Bahagian Teknologi Pendidikan
Kementerian Pendidikan Malaysia

Portal Radio Pendidikan

 

Portal Radio Pendidikan mula beroperasi pada tahun 2013. Portal Radio Pendidikan merupakan salah satu inisiatif PPPM 2013-2015 iaitu Inisiatif 80: MEMANFAATKAN ICT UNTUK PEMBELAJARAN JARAK JAUH BAGI SEKOLAH KURANG MURID (SKM).

Portal Radio Pendidikan menagndungi bahan audio rancangan berbentuk kurikulum dan muzik. Semua bahan muzik yang terdapat di portal ini adalah hak milik Kementerian Pendidikan dan boleh dimuat turun untuk kegunaan PdP oleh guru-guru tanpa sebarang sekatan hak cipta.

Antara bahan muzik tersebut adalah Lagu Tema Hari Guru, Lagu Patriotik, lagu Sains, Lagu Sifir, Lagu Tradisional dan lain-lain.

Sehingga Jun 2016, terdapat sejumlah 401 bahan audio di Portal Radio Pendidikan. Portal Radio Pendidikan juga menyediakan bahan audio untuk pelajar kurang upaya penglihatan. Bahan tersebut adalah buku teks yang telah diaudiokan. Sehingga Jun 2016 terdapat satu buku teks yang telah siap diaudiokan iaitu mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun 1. Pada tahun 2016 dua buah buku teks iaitu Bahasa Melayu Tahun 2 dan Bahasa Inggeris Tahun 2 sedang diterbitkan. Portal radio Pendidikan boleh diakses melalui www.eduwebtv.com/radio.

 

Tarikh Akhir Dikemaskini : 2018-07-23 09:44:34